instagram  telegram 2

Телефон: 066 183-78-12

Наказом Управління державної охорони України від 30 грудня 2021 року № 1036, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 квітня 2022 р. за №434/37770 затверджена Інструкція про утримання та використання службових собак в Управлінні державної охорони України.

Вказана інструкція передбачає, що на службу в УДО України підбираються незалежно від статевої ознаки собаки таких порід:

пошукові собаки - німецька вівчарка, бельгійська вівчарка, лабрадор, спанієль, а також інші породи, які відрізняються гострим чуттям;

сторожові собаки - німецька вівчарка, середньоазіатська вівчарка, доберман, ротвейлер, а також інші породи, які відрізняються активною оборонною реакцією поведінки.

Вимоги до собак:

Собаки, які підбираються на службу в УДО України, повинні бути віком, від шести місяців до трьох років, фізично придатними до виконання визначених завдань, мати міцну нервову систему, певний тип поведінки та схильність до відповідної роботи та відповідати наступним вимогам:

  • мати гарні природні дані нюху, слуху, зору;
  • виявляти рішучість дій в напружених та небезпечних обставинах (вивчається реакція на постріл з відстані 20 м, на рухомий автотранспорт, скупчення людей, ходьбу по сходах, на висоті та інше);
  • пошукові собаки - мати відповідно до властивостей типу вищої нервової діяльності, сангвінічний або холеричний темперамент, яскраво виявлені такі безумовні рефлекси як гра та пошук здобичі, виявляти бажання і спробу володіння та пошуку апортирувального предмету, бути неагресивними по відношенню до людей та домашніх тварин.

(!!!) Собаки, які потребують додаткових зусиль для формування зазначених якостей, до дресирування для пошуку ВР непридатні.

Собаки, які виявляють страх, пасивно-оборонні реакції, непередбачену поведінку та мають переважаючу харчову або статеву реакцію ))), для дресирування непридатні.

Оцінка робочих якостей при підборі службових собак, а також їх вибракування здійснюється спеціально створеною комісією, до складу якої обов’язково залучаються представник зацікавленого підрозділу, спеціаліст ветеринарної медицини та кінолог, для якого здійснюється підбір собаки.

Огляд собаки:

Для визначення придатності собаки до несення пошукової або сторожової служби комісією проводиться:

  • зовнішній огляд собаки;
  • оцінюється стан його здоров’я;
  • виявляються можливі пороки, хвороби та недоліки, наявність яких виключає можливість використання службових собак .

Вигул собак:

Службових собак зазвичай вигулюють 2-3 рази на добу в час, установлений розпорядком дня для догляду за ними. Тривалість кожного вигулу - у межах 30 хвилин.

Догляд за тваринами:

Чищення проводиться не менше двох разів на добу (ранком та ввечері) перед годуванням та після вигулу, а також у всіх випадках забруднення шерсті.

У зимовий період службових собак миють один раз на два-три місяці у спеціально обладнаному для цього приміщенні, де службовий собака перебуває, доки не висохне.

У літній період службових собак миють один-два рази на місяць.

Годування собак:

Доступ до свіжої питної води повинен бути постійним, однак одразу після фізичних навантажень воду службовим собакам не дають.

Одним із основних правил годування є дотримання режиму годування службових собак. Правильний режим забезпечує високу перетравлюваність корму й засвоєння поживних речовин раціону та добрий стан службового собаки.

Годувати службових собак необхідно в чітко визначений час для формування умовного рефлексу на цей час. Службових собак годують два рази на добу, вранці та ввечері, за 1-2 години до роботи і через одну годину після роботи, залежно від розпорядку роботи при правильному розподілі корму.

Корм, який службовий собака не з’їв протягом 15 хвилин, прибирають.

Після годування службовому собаці надається відпочинок 1-2 години.

Вагітні суки годуються в першій половині вагітності три рази на день, у другій половині - чотири рази невеликими порціями через рівні проміжки часу.

Прибирання місць утримання:

Щоденне прибирання місць утримання службових собак і території повинно передбачатися розпорядком дня. Будки й кабіни у вольєрах миються водою не рідше двох разів на місяць у теплий час доби, а вигул - щоденно. У холодну пору року в кабіні (будці) проводиться заміна настеленої соломи, сіна, тирси тощо.

Диспансеризація службових собак:

Диспансеризація службових собак - комплекс діагностичних, лікувально-оздоровчих та профілактичних заходів, спрямований на забезпечення працездатності та життєдіяльності тварин, своєчасну діагностику прихованих форм хвороб.

Проходження служби:

Зараховані службові собаки з метою адаптації до нових умов протягом двадцяти діб звільняються від служби. У цей період їх необхідно вигулювати та працювати з ними за простішою програмою не більше чотирьох годин на добу.

Тренування пошукових собак - це регулярні вправи з пошуковим собакою щодо розвитку, вдосконалення та закріплення навичок, вироблених при дресируванні (через відсутність тренувальних занять із дресирування та при нечастому використанні в оперативно-технічних оглядах, а також через недостатнє підкріплення умовних подразників безумовними у корі головного мозку пошукового собаки з’являється гальмування, в результаті якого умовні рефлекси поступово послаблюються та перестають проявлятись).

Тренування повинні проводитися з урахуванням реальних умов обстановки на об’єктах та конкретних додаткових подразників, що впливають на роботу пошукового собаки.

Команди та навики для собак:

  • Підхід пошукового собаки до дресирувальника та повернення на місце.
  • За командою «Поруч» пошуковий собака займає положення біля лівої ноги.
  • За командою «Місце» пошуковий собака швидко повертається до залишеного предмета.
  • Рух поряд із дресирувальником.
  • Знаходячись без повідка біля лівої ноги дресирувальника, пошуковий собака за командою «Поруч» зберігає це положення під час руху в різних умовах, а також під час зупинок та зміні напрямку руху.
  • Виконання команд «Сидіти», «Лежати», «Стояти».
  • Відмова від знайденого чи запропонованого корму.
  • Пошуковий собака, знаходячись у вільному стані на відстані 20-25 м від дресирувальника, не бере шматочки м’яса, що розкидані на ділянці 5 х 5 м, а також корм, запропонований іншою особою.
  • Підношення апортирувального предмета.
  • Припинення небажаних дій за допомогою команди «Фу».
  • Подолання смуги перешкод.
  • По команді «Вперед» пошуковий собака долає перешкоди по черзі.
  • Для сторожових собак: сторожування на місці; сторожування в русі; удосконалення навичок сторожування в комплексі з іншими видами спеціального дресирування, тобто наближення дресирування сторожових собак до реальних умов служби та ін.

При передачі службового собаки від одного кінолога до іншого проводиться обов’язкове стажування з подальшим атестуванням для допуску їх до роботи.

(!) У разі переходу кінолога на іншу роботу, звільнення з УДО України або в інших випадках закріплений за ним службовий собака залишається в УДО України.

Списання службового собаки:

Списання службового собаки здійснюється:

  • після досягнення ним віку 8 років (у разі непридатності до служби);
  • за наявності пороків, хвороб та недоліків, наявність яких виключає можливість використання службових собак згідно Переліку та ін. (хвороба, смерть).

Та ще багато цікавого (навчання, догляд, відпочинок, тренування, годування, та ін.) що безперечно стане в нагоді будь – якому господарю домашнього улюбленця!!!

ІНСТРУКЦІЯ (повна версія)

 

Матеріал по темі: «Шкода заподіяна безпритульними або бродячими тваринами»