instagram  telegram 2

Телефон: 066 183-78-12

Бюро економічної безпеки України 19.11.2021 р. видало наказ №19 «Про затвердження Порядку здійснення перевірок на доброчесність та моніторингу способу життя працівників Бюро економічної безпеки України», який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 січня 2022 р. за № 94/37430.

Перевірка на доброчесність - комплекс заходів, які здійснюються уповноваженим підрозділом БЕБ і полягають у збиранні, аналізі та перевірці даних, які свідчать про моральні, ділові та професійні якості працівника. В подальшому вказана  інформації буде мати обмежений доступ та зберігатися уповноваженим підрозділом БЕБ, а працівникам буде заборонено розголошувати інформацію щодо результатів (матеріалів) таких перевірок. 

(!!!) Доступ до результатів проведення перевірки на доброчесність та моніторингу способу життя працівника мають Директор БЕБ та працівники уповноваженого підрозділу.

Декілька з видів перевірки заслуговують на більш ретельну увагу, зокрема: 

  • моделювання ситуації - превентивний захід щодо запобігання корупції в БЕБ, який полягає у створенні ситуації, в якій працівник продемонструє чітке додержання Законів України «Про запобігання корупції», «Про Бюро економічної безпеки України», «Про державну службу» та відданість принципам діяльності БЕБ;
  • моніторинг способу життя працівника - це комплекс організаційних та аналітичних заходів, які здійснюються уповноваженим підрозділом і полягають у встановленні реального рівня життя, наявності та реальної (ринкової) вартості майна (активів) і доходів працівника, аналізі співвідношення рівня життя працівника його доходам і перевірці відповідності між даними моніторингу та наявною в БЕБ інформацією;

Так, моделювання ситуацій здійснюється за результатами доповіді Директору БЕБ за погодженням керівника уповноваженого підрозділу на підставі доповідної записки працівника цього підрозділу, який отримав інформацію, що свідчить або може свідчити про недоброчесну поведінку працівника.

Моделювання ситуацій з метою притягнення працівника до кримінальної або адміністративної відповідальності заборонено. Результати моделювання ситуацій не можуть бути підставами для початку кримінального провадження та провадження у справі про адміністративне правопорушення. 

В свою чергу моніторинг способу життя здійснюється з метою встановлення відповідності інформації, зазначеної у декларації, що подається працівником відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», наявному майну, одержуваним доходам, рівню життя працівника.

Вибірковий моніторинг способу життя здійснює уповноважений підрозділ на підставі інформації, яка містить відомості про можливу невідповідність рівня життя працівника зазначеним у декларації відомостям, отриманої:

  • від фізичних та/або юридичних осіб;
  • із засобів масової інформації;
  • з інших відкритих джерел інформації (у тому числі соціальних мереж), яка містить відомості про можливу невідповідність рівня життя працівника, задекларованим ним майну і доходам.

При отриманні звернення, яке може містити відомості про невідповідність рівня життя працівника зазначеним у декларації відомостям, уповноважений підрозділ повідомляє заявника про початок здійснення моніторингу способу життя або про відмову в здійсненні такого моніторингу, а за його вимогою - про результати.

Моніторинг способу життя працівника проводиться за результатами доповіді Директору БЕБ, на підставі резолюції керівника відповідного підрозділу на доповідній записці про необхідність проведення моніторингу.

Таким чином, з метою встановлення відповідності/невідповідності рівня життя працівника уповноважений підрозділ здійснює комплекс заходів, направлених на встановлення фактичних даних стосовно витрат працівника та/або членів його сім’ї щодо:

  • придбання, користування, володіння, розпорядження майном, майновими правами;
  • придбання, користування, володіння, утримання нерухомого та рухомого майна;
  • наявності рахунків, обслуговування таких рахунків і кредитних зобов’язань (у тому числі рахунків, відкритих у зв’язку із здійсненням підприємницької діяльності членів сім’ї працівника);
  • витрат на хобі, відпочинок, освіту, оплати товарів, робіт та послуг для себе, членів сім’ї та третіх осіб.

ВИСНОВОК: На думку автора, вище перелічені види перевірок дозволять «уповноваженому підрозділу» та керівнику БЕБ постійно моніторити ситуацію та контролювати «доброчесність» своїх працівників, однак постає питання: «Хто буде контролювати Директора БЕБ?» (адже відомо, що риба псується з голови…)